Egyptisk Mau på katteutstilling

Pus: Queen Bee av Gooseberry. Foto: Maria Myrland. Eier og oppdretter: Rebekka Løkke

Er du en av dem som tror at katt er katt så må du tro om igjen! Verden har så smått begynt å få øynene opp for det kattefrelste skruller har sagt i årevis, nemlig at det er enorme variasjoner mellom de ulike katterasene når det gjelder hva en kan forvente av lynne, størrelse, aktivitetsnivå og væremåte. En som virkelig skiller seg ut er Egyptisk Mau.

Baserer man valg av katt utelukkende på estetiske kriterier så er det fort gjort å havne i en frustrerende situasjon der kattens behov ikke blir ivaretatt samtidig som dens væremåte ikke samsvarer med eierens forventninger og ønsker. På en annen side er det svært vanskelig å ikke la seg sjarmere av den Egyptiske Mauens elegante vesen og vakre pels. Har man først skuet inn i et par stikkelsbærgrønne Mau-øyne så er det nesten umulig å ikke la seg trollbinde. Men før du bestemmer deg for å ta med deg hjem en liten prikkesjarmør, så er det noen ting du bør vite om det å bo med en Egypisk Mau;

Personlighet

Mauer har mye personlighet! Dette er katter som elsker familien sin og som vil kreve å få være med på alt som skjer. De velger seg gjerne ut en person i husholdningen som sitt yndlingsmenneske, og vil tilbringe resten av sitt liv på å gjøre alt den kan for å være sammen med den heldige utkårede. Å bli elsket av en Egyptisk Mau er ikke noe for pyser! De er klengete og veldig selskapssyke, og de liker å kommunisere gjennom et imponerende spekter av ulike mjauelyder. Deres lojalitet og sterke bånd til yndlingsmennesket deres gjør dem usedvanlig vare for humøret til det mennesket, noe som igjen gjør dem veldig godt egnet som terapikatter. En Mau vil nemlig passe minst like godt på mennesket sitt som eieren passer på Mauen! Det sier seg selv at så ekstremt sosiale katter vil mistrives sterkt hvis de blir overlatt til seg selv over lengre tid. Dette er ikke katter man bør skaffe seg hvis man er mye bortreist eller tilbringer lite tid hjemme. Faktisk så burde selv de mest husfaste eiere vurdere å skaffe seg to i samme slengen, da de vil ha stor nytte av hverandres selskap og oppmerksomhet.

Intelligens

Egyptisk Mau er svært intelligent og godt egnet til dressur. De lærer fort triks og vil la deg kunne imponere slekt og venner ved å lystre ulike kommandoer. Det er til og med Mauer som har blitt dressert til å fotfølge eieren sin på skogsturer, og som utviser mer lydighet og oppdragelse enn mange hunder. Samtidig innebærer deres glødende intelligens også at de har behov for å bli stimulert og utfordret mentalt. Dette er oppfinnsomme og kreative sjeler som vet å sette både eier og inventaret på prøve dersom de begynner å kjede seg. Intelligensen gjør dem også usedvanlig gode på å dressere eierne sine, gjerne uten at de blir klar over det selv.

Svensk Egyptisk Mau-entusiast Louise Stenborg¹ beskriver dem slik;

Dom är mer som en hund än katt på många sätt. Dom älskar att få använda hjärnan och om man inte är bestämd och ger efter eller fegar så tar dom lätt över.”

 
Katt gjør store øyne

Pus: Jinx. Foto/eier S.C. Madsen/Jinxar

Imøtekommenhet

En typisk Egyptisk Mau vil som oftest utvise skepsis ovenfor fremmede personer. Kontrasten kan være overraskende stor mellom den til vanlig aktive og sosiale pusen som overøser familien sin med kjærlighet og oppmerksomhet, og den reserverte, skeptiske katten som lusker rundt besøkende ved inngangsdøren. Å være imøtekommende ovenfor fremmede er ikke en egenskap som er naturlig for Mauer. Hvis du ønsker en pus som skal være aktiv i utstillingsmiljøet eller som vil bli del av en husholdning med mye besøk, så må du regne med å måtte bruke tid på å trene katten til å verdsette dette. Det er best å starte så tidlig som mulig, gjerne allerede som kattunge. Heldigvis er Mauer veldig nysgjerrige og lekne, noe som kan utnyttes når man skal trene dem til å være imøtekommende mot fremmede personer.

Energinivå

Egyptisk Mau er den raskeste tamkatterasen i verden. Den har  en toppfart på 48km/t(!)², gjerne idet den løper mot en vegg i forsøket på å fange den legendariske laserprikken, eller mens den følger lyden av kjøleskapsdøren som går opp. Dette er katter med mye energi og som aldri får nok av å leke, herje, utforske og være med på alt som er gøy (eller galt). De krever rikelig med lek og mosjon for å trives og ha det bra. De forblir lekne langt ut i voksen alder, og gir derfor ofte inntrykket av å være yngre enn det de egentlig er. Den Egyptiske Mau er utrolig glad i andre dyr og vil fort knytte seg til andre firbente i familien, også hunder. De trives veldig godt sammen med andre katter som de kan leke og kose med. Mange katter vil dessverre ofte synes Mauene kan bli for intense, så det er viktig å ta hensyn til temperamentet og aktivitetsnivået til andre dyr i husholdningen før man skaffer seg en Mau. Det er ikke alle dyr som trives med å ha en klengete og lettere hyperaktiv lekekamerat rundt seg til enhver tid, og det må respekteres. Yngre katter og kattunger vil oftere trives bedre med energien til Mauen enn eldre, rolige Katter. Spesielt innekatter som ikke er vant til å ha andre dyr rundt seg kan finne den ubegrensede oppmerksomheten til en Mau plagsom og stressende.

Matlyst

Selv om det naturligvis forekommer individuelle forskjeller, vil apetitten til de fleste Mauene kunne beskrives som mer eller mindre bunnløs. Mauer elsker mat og er ofte villige til å gjøre hva som helst for en godbit – eller ti. Ingen måltid er kjedelig med en Egyptisk Mau i nærheten! Selv om aktivitetsnivået er høyt så vil de lett kunne legge på seg dersom de får fritt tilgang til mat, noe som har gitt grunnlaget for spøkfulle rykter om en egen “Mau Coon”-rase. Det er defor viktig at man porsjonerer måltidene og holder et øye med matinntaket, ellers så spiser de gjerne opp både sin egen mat såvel som maten til hunden og matpakka til barna.

Avhengighetsdannende

Er det en ting de fleste eiere av Egyptisk Mau har til felles, så er det en tendens til å ende opp med mer enn bare èn Mau. Det er nytteløst å kjempe i mot deres uimotståelige sjarm, og har man først blitt eksponert for disse fantastiske prikkebøllene så vil de fleste trygle om mer. De er rett og slett avhengighetsdannede! Rebekka Løkke fra NO*Gooseberry³, Norges første – og hittil eneste – oppdrett av Egyptisk Mau, kan opplyse at nesten 40% av alle hjem som har Gooseberry-katter har to eller flere Mau, og at 10% av hjemmene med bare èn Mau har uttrykt ønske om å ha flere. Det er derfor viktig å være klar over at har du først fått en Mau i huset, så er faren stor for at du etterhvert vil ønske deg flere. Mauer er rett og slett litt som potetgull – man må bare ha en til!
Leken Egyptisk Mau-katt

Pus: Nero Wolfe av Gooseberry. Foto: Kicki Thenberg. Eier og oppdretter: Rebekka Løkke

Har du har fremdeles lyst på en Egyptisk Mau tross disse advarslene, så vit at det er det nok ikke noe håp for deg; Du er en av oss! Selv om rasen er fremdeles relativt ukjent her i Norge så er det heldigvis stadig flere som får øyene opp for disse herlige prikkebøllene (eller prikkebollene, dersom de får fritt tilgang til mat…) og som finner kjærlighet ved første stikkelsbærgrønne blikk. Neste steg blir å ta en nærmere kikk på neste katteutstilling og se om ikke en Mau finner veien dit, eller ta kontakt med en oppdretter³ for å få hjelp med å finne den neste prikkete kjærligheten i ditt liv.

Lykke til!

Vil du vite mer om Egyptisk Mau så ta en kikk på oppdretter Rebekka Løkkes internettside, www.egyptiskmau.no Der vil du kunne finner mer informasjon om rasen, lese om Mauske utmerkelser i utstillingsverden, og bade i mengder av herlige prikkete kattebilder av alt fra nusselige kattungekull til eldre kosemauer. 1: http://egyptiskmau.se/ 2: https://en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_Mau 3: NO*Gooseberry http://www.egyptiskmau.no/